Slovenské Vianoce v Číne
Tohtoročné Vianoce boli štedré! Od čínskej vlády sme dostali krásny darček! Oznam že ôsmeho januára sa zrušia pandemické obmedzenia, vrátanie cestovných obmedzení! V článku, ktorý vyšiel 27.12. je vyslovene napísané, že od ôsmeho januára sa obnoví cestovanie von a do Číny! Žiadne karantény. Iba PCR testy pred odletom ostávajú ako povinnosť, ale verím že aj to čoskoro zmizne. Tomu hovorím naozaj skvelý darček, vyzerá to že rok 2023 bude konečne rok, kedy sa dostanem domov na Slovensko!
Na druhej strane obrovské množstvo Číňanov, podľa niektorých správ odhadom 250 miliónov ľudí, tieto Vianoce strávilo v chorobe. Mestá sú už Covidom zamorené, Peking vraj už má vrchol nákazy aj za sebou. To znamená že len v Pekingu bola nakazená väčšina obyvateľstva. Peking má 21 miliónov obyvateľov! Celú krajinu by mal čakať vrchol nákazy okolo Sviatkov jari, čiže Čínskeho Nového roku. Ten tento rok pripadá na 21. januára. Koľko bude v skutočnosti naozaj nakazených a aká bude úmrtnosť bude veľmi ťažké zistiť. Lebo sa netestuje, štatistiky o nových nakazených sa už nevedú a pravidlá na to, aby sa za príčinu úmrtia považoval Covid sa podľa vzoru zvyšku sveta sprísnili. No dobre, ale dosť bolo tejto otravnej témy. Ako tie naše Vianoce na čínskej dedine vlastne prebiehali?
S Liyou nie sme úplne tradičná slovenská rodina, naše vianočné tradície teda tiež nie sú moc tradičné. Ale nejaké predsa len máme. Vianočný stromček sa v Číne kúpiť dá, myslím že aj živý, aj plastový, ale to nás neláka. V Šanghaji sme na stromček aj tak nemali miesto a tu nám to prišlo tiež zbytočné. A preto sme si Vianočný stromček spravili veľmi svojský, postavili sme ho z kníh. Čínskych kníh. Hviezda stromčeka bola kniha o Da Vinciho diele s jabĺčkom na vrchu. Samozrejme stromček bol aj ozdobený, mali sme okolo neho vianočné svetielka a karamelové ozdoby. Aspoň zopár. No máme v domčeku aj výzdobu z ihličnanu. Niekoľko krásnych voňavých vencov a jeden malý stromček, ktorý je ako ozdoba na stole. Je síce netradične malý, ale zase je z živého stromu, takže vonní a opadáva. Keby sme tie naše dva stromčeky skrížili, tak by to bolo skoro ako na Slovensku. Darčeky sme si dali už dva týždne pred Vianocami, nevedeli sme vydržať. Liyushka dostala LEGO a ja som dostal knihu o Stanley Kubrickovi a nový mikrofón.
Na Vianočnú večeru sme si po prvýkrát spravili klasickú domácu kapustnicu. Klobásy sme získali od Čecha Pavlíka, ktorý žije v meste Shenyang a má tam obchodík s malými mäsovými delikatesami. Robí domáce klobásky, párky, slaninky, jaterničky, či udené.
Musím povedať, že tak poctivé mäso by som aj na Slovensku musel hľadať (i keď na Budmerickom družstve by som ho našiel). Tak sme si nechali poslať šesť klobás a hovädzie pastrami. Balíček prišiel dva dni po platbe, kilo a pol mäsa stálo 30€, doprava stála 5€. Len aby som uviedol kontext, mesto Shenyang, kde Pavlík býva a odkiaľ poslal klobásy, je od nás vzdialené 3700 kilometrov! Klobásky k nám preto doleteli lietadlom.
Nakladaná kapusta, presne taká ako sa je u nás, je aj špecialita severnej Číny. Nie je to ďaleko od Ruska, zimy sú tam kruté a zeleninu treba nejak uchovať. Odpoveďou je nakladaná zelenina. A keďže je to dobrôtka, rozšírila sa aj do ďalších častí Číny. Naša nakladaná zelenina prišla z provincie Sichuan, ktorá je na rozdiel od Shenyangu za rohom. Iba 1200 kilometrov. Ak by sme do kapustnice dávali huby, sme na ideálnom mieste. Oblasť kde bývame je rajom húb a hríbov. Ale žiaľ Liya má huby od lekára zakázané, takže toto privilégium sme nemohli využiť. Ale kapustnica bola aj tak dobrá. Chuť domova.
Naše druhé, už tradičné jedlo na štedrý večer je francúzske syrové fondu. V tejto dedine je reštaurácia, kde pečú domáci chleba, takže sme ku syrovému kotlíku mali aj dobrý chlebíček. K tomu sme si dali rôzne šunky, salámy a zeleninu. Nebola to nejak extra bohatá štedrovečerná večera, ale pre nás bola ideálna. My sme "skromní". Vianočné pečivo sme žiaľ nemali, to je jediná vec, čo nám chýbala. Ale mali sme bonboniéru. Aj to bolo fajn. Po večeri sme si dali prechádzku po poliach, pozorovali sme krásnu hviezdnatú oblohu a obvolali moju širokú rodinu na Slovensku.
Prvý sviatok bol, čo sa týka jedla, oveľa bohatší. Za toho necelého polroka, čo sme tu, sme si našli dobrých kamarátov. Napríklad manželov z Tianjinu, ktorí tu bývajú už viac ako desať rokov. Majú malý hotelík, reštauráciu a kaviareň. Okrem toho u nich ordinuje lekár čínskej medicíny, pán lekár Rieka, za ktorým počas jesene Liya chodila každý pracovný deň. Keďže aj manželia kladú dôraz na zdravý životný štýl, veľa pohybu a hlavne zdravé jedlo, tak majú v reštaurácii neuveriteľne dobrú kuchyňu z naozaj prémiových a veľmi kvalitných surovín. Pripravili pre nás neuveriteľnú vianočnú hostinu, na ktorú okrem nás prišla ešte dievčina z Pekingu so svojou malou dcérou, ktorá tu tiež býva už asi päť rokov. Spoločne s Liyou chodila k pánovi lekárovi Rieke. Ten sa nezúčastnil, lebo počas mesiacov sa zatvára na samotu, aby nazbieral sily na celoročné liečenie.
Z nášho Vianočného obeda vám prikladám fotografie, lebo tie povedia viac, ako milión slov. Ale menovite spomeniem všetkých účastníkov: kapustnica s klobáskami od Pavlíka (Čínskym kamarátom sme poslali video v slovenčine s receptom, ale zvládli to bravúrne. Ich kapustnica bola lepšia ako moja.), hovädzie na červenom víne, jahňací kotlík, kuracie krídelka na Coca-Cole posypané sezamom, nakladaný losos, úhor, dva druhy vyprážanej ryby, bravčový rezeň, rôzny šunky, domáca tlačenka, plesnivé syry, hríbová mliečna polievka, čerstvo upečený chlieb, jahody, kivi, pomaranče, fľaša archívneho francúzskeho červeného vína a ryžové víno s príchuťou hrušiek (0,9% alkoholu). Najedli sme sa na prasknutie a bol to veľmi príjemne strávený sviatok.
Večer sme si s Liyou pustili našu Vianočnú klasiku - Die Hard (Smrtonosná pasca) s Brucom Willisom a jednu novinku Glass Onion (tiež dobré). Na Silvestra ešte zbehneme maratón Pána Prsteňov (jedine predĺžené verzie). Takto my oslavujeme sviatky v Číne.
Mnohí sa ma pýtate aké tradície majú samotní Číňania. Žiadne. Číňania nie sú kresťania. Vianoce neoslavujú. Budete sa teda musieť uspokojiť len s tým, ako oslavuje Vianoce Slovák v Číne.
Nakoniec už mi neostáva nič iné, len vám zapriať krásne prežitie posledných dní tohoto roka, príjemného Silvestra a hlavne všetko dobré do Nového roka! Verím že v roku 2023 sa už konečne uvidíme aj na nejakej besede s čitateľmi na Slovensku a v Čechách.
p.s. Dodám jednu dobrú správu - moja kniha vyjde v českom jazyku 23.3.2023.
Členovia druhej a tretej úrovne, ktorí počúvajú newsletter ako Podcast: Drahoslava K., Jaroslav U., Jan W., Jozef P., Viktor V., Jiří K., Jozef B., Pavel P., Jiří B., Peter Z., Jan C., František M., Jozef M., Marie M., Kamila O., Petr V., Marcela M., Matej H., Štepán B., Tomáš T., Tomas K., Ivan H., Eva M..
Ste členom blogu a chceli by ste byť uverejnený celým menom, prípadne aj s preklikom? Napíšte mi.
Chcete sa pridať medzi členov?