Krevety z oleja (+recept)

Moja cesta stať sa dobrým šanghajským manželom sa rebierkami neskončila. Naopak, to bol len začiatok. Tentoraz manželka vybrala krevety, ako ďalšieho adepta na zdokonaľovanie mojich kuchárskych zručností.
Som za to vďačný, lebo krevety patria k našim, a najmä mojím obľúbeným jedlám. Je jedno aké. Malé riečne, veľké sladkovodné, alebo morské krevety všetkých rozmerov. Skrátka kreviet nie je nikdy dosť.
Recept, ktorý mi žena vybrala, je opäť šanghajská špecialita – 油爆虾 Krevety vybuchujúce v oleji (môj voľný preklad).
Na tento recept by sa mali použiť malé sladkovodné krevety. Nie však tie úplne najmenšie, čo sa jedia nelúpané. Má to ale jeden háčik. Sladkovodné krevety treba kupovať (najlepšie) živé. A v Číne sa pritom treba s predávajúcim poriadne pohádať.
Prečo?
Pochopiteľne, nie všetky ponúkané krevety sú vždy živé. Akonáhle vidí predávajúci zákazníka, na prvý pohľad amatéra (čiže niekoho ako ja), hneď mu ich zručne neberie tak, aby sa tých mŕtvych čo najskôr zbavil. Človek sa z toho neotrávi, zas až tak dlho mŕtve nie sú, ale finálne jedlo nebude taká pochúťka, aká by mohla byť. Preto si treba u predávajúceho vynútiť, aby som si krevety mohol vybrať sám. A to je boj. Moja svokra to vie perfektne.
Vyberá krevety ešte počas hádky a nečaká na výsledok. Je úplne odhodlaná a predávajúcemu sa ani do očí nepozrie. Ako keby krotila rozzúreného tigra. Kým sa predávajúci rozhodne použiť silu na zabránenie vlastnoručného vyberania kreviet, ona už má hotovo a do rozbehnutých rúk mu strčí peniaze. Otočí sa na opätku a hotovo, má vyhraté. Za ňou sa nesie len mrmlanie tigra, ktorý už zistil, že dnes opäť prehral. Moju svokru v akcii ste mohli vidieť vo videu, kde ma učila nakupovať kraby.
Tentokrát so mnou nebola a cítil som sa na trhu veľmi zraniteľne. Rozhodol som sa preto pre morské krevety, ktoré sú predávané na ľade. Žiaľ, bola to chyba.
Nieže by to jedlo nebolo dobré. Ale ortieľ od mojej manželky bol presne taký istý, ako keď som robil prvýkrát rebierka na sladkokyslo.
Dobré krevety/rebierka, ale nie je to to jedlo, čo si mal uvariť.
Riečne krevety majú tenšiu škrupinu a tak dokonale nasiaknu chuťou. Taktiež sú po vypražení tak chrumkavé, že aj škrupinu pokojne môžte zjesť. Rozpadá sa na jazyku. U morských kreviet nedosiahnete ani jedno, ani druhé. Sú priveľké. Ak by ste ale predsa len chceli variť z morských kreviet, môžete si pomôcť tak, že im nastrihnete škrupinu na chrbte. Krevety nasiaknu chuťou a škrupina bude chrumkavá aspoň čiastočne. Tak či tak budete musieť narušiť škrupinu, pretože morským krevetám je potrebné vytiahnuť čiernu miechu (neviem či je to biologicky naozaj miecha, ale je to najvýstižnejšie označenie, tak to tak budem volať). U riečnych nie.
Krevety vybuchujúce v oleji. Už z názvu je jasné, že jednou z hlavných ingrediencií je olej. Veľa oleja. Treba ich najprv poriadne vypražiť. A keďže olej nie je lacný, rozhodol som sa, že spravím aj druhé jedlo, ktoré spotrebuje už rozpálený olej. Skrátka taká zdravá večera. Vybral som si baklažán.
Čínske baklažány sú totiž super. Naozaj výborné. Každý kto bol na mojom zájazdeto potvrdí. Každý kuchár, čo príde sa ma pýta, ako to že čínske baklažány sú také mäkké a šťavnaté. Nuž základ je veľa oleja. Takže poďme spolu plytvať olejom.
Recept 1
Krevety vo vybuchujúcom oleji
Potrebujeme
- 450g kreviet
- Jarnú cibuľku
- Zázvor
- 30ml svetlej sójovej omáčky
- 10ml tmavej sójovej omáčky
- 25ml Žltého Shaoxinského vína na varenie
- 35g cukru
- 5ml octu
Postup
Krevety umyjeme a v utierke vysušíme. Zázvor nakrájame na drobno
Vlejeme väčšie množstvo oleja do woku (cca 750ml) a rozpálime ho až kým nezačne slabý, jasný dym. Zmiernime oheň aby sa olej neprepálil a vhodíme krevety. Pražíme ich približne jednu minútu. Keď krevety zožltnú, vyberieme a necháme odkvapkať.
Do woku dáme malé množstvo oleja a na malom ohni začneme opekať zázvor. Keď začne voňať pridáme cukor, svetlú sójovú omáčku, tmavú sójovú omáčku, víno na varenie a cca 75ml vody. Na veľkom ohni privediem zmes do varu a miešame, až kým sa nestane úplne homogénnou.
Vhodíme krevety a za rýchleho miešania ich obalíme v šťave.
Keď sú krevety takmer hotové, prilejeme trošku octu a ešte chvíľku necháme na ohni.
Krevety dáme na tanier a posypem nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou. Môžeme podávať.
Recept 2
Baklažán namočený v oleji
Potrebujeme
- 500g úzkeho fialového baklažánu. Čierny, hrubý baklažán, aký sa najčastejšie u nás používa, nie je vhodný na toto jedlo.
- Soľ
- Cukor
- Svetlá sójová omáčka
- Tmavá sójová omáčka
- Zázvor
- Cibuľka
Postup
Baklažán umyjeme a nakrájame na malé kocky.
Baklažán vhodíme do veľkého množstva rozpáleného oleja, kde ho opečieme do zlata. Baklažán by sa mal nakrájať tesne predtým ako sa vhodí do oleja, inak zhnedne. Olej na opečenie baklažánu musí byť naozaj rozpálený.
Na woku dáme olej a doň dáme na plátky nakrájaný zázvor. Podľa chuti môžeme prihodiť aj cesnak, alebo chilli.
Číňania vravia, že čím je vo finálnom jedle viac oleja, tým je lepšie. Samozrejme aj nezdravejšie. Množstvo oleja preto ponechajte na svojom svedomí. Ale nezabúdajte, že jedlo sa volá baklažán namočený v oleji.
Keď začne voňať, prilejeme tmavú a svetlú sójovú omáčku, trochu soli a cukru, zalejeme decilitrom vriacej vody
Do zmesi pridáme baklažán, poriadne ho na strednom ohni premiešame a potom ho prikryjeme. Podusíme, kým nevstrebe šťavu.
Prisypeme trošku jarnej cibuľky, prilejeme kvapku sezamového oleja, pár sekúnd opečieme a dáme na tanier. Na záver to na ozdobu ešte posypem cibuľkou.
Po jedle je ideálne dať si za liter čaju Pu-erh. Ten pomáha tráveniu a odbúrava olej. Aspoň by mal.
Dobrú chuť.